Skip links

Cijene nekretnina u budućnosti

Istražili smo što građani Zagreba misle o cijenama nekretnina u sljedećih par godina

Nakon karantene koje smo se napokon riješili i potresa iza kojeg će se grad još godinama oporavljati, za očekivati je da slijedi ekonomska kriza. Svi imamo svoja mišljenja o tome koliki će utjecaj ta kriza imati na cijenu nekretnina pa smo se potrudili napraviti kratku anketu na području Zagreba da čujemo što Vi mislite o toj temi.

Anketu je u 3 dana ispunilo gotovo 150 ispitanika, od čega je 82% sa završenim fakultetom i zaključak je sljedeći.

99 od 148 ispitanika očekuje pad cijena nekretnina

Što donosi budućnost

2/3 ispitanika smatra kako će doći do pada cijena nekretnina, dok 70% ispitanika očekuje da će taj pad biti najveći u 2021. godini.

Ne možemo reći da je taj postotak neočekivan jer većina još uvijek pamti prošlu krizu iz 2008. godine i koliko je vremena trebalo da nekretnine krenu padati s cijenama. Ova kriza po mnogo toga je drugačija od prethodne i njen negativni utjecaj osjetio je doslovno cijeli svijet.

Ekonomske krize nisu vidljive i događaju se postepeno s padom prihoda i otpuštanjima te ju tek onda osjetimo, dok je kriza s koronavirusom bila donekle vidljiva i svima osjetljiva i sve je jednostavno stalo. Život je stao, poslovi su stali i onda je još na to došao potres. Svi smo to proživjeli i sad si možemo složiti sliku te “krize” i zašto je ona nešto što ćemo teško izbjeći.

Cijene nekretnina u Hrvatskoj prate BDP, ako pada BDP za očekivati je i pad cijena nekretnina. To znači da cijena nekretnina značajnije pada, ako BDP padne više od pet posto, uz napomenu da cijenama nekretnina treba jedan kvartal za korekciju u slučaju dugotrajnijeg pada BDP-a.

Ako se držimo projekcija da će BDP pasti preko 9% onda se ovom logikom očekuje i pad cijena. Isto tako u 2021 prognozira se rast od preko 6% što bi automatski podrazumijevalo rast i vraćanje cijena na razine 2017-2018 godine. Jedna od bitnih razlika u ove dvije krize je ta da se 2008. godine na tržištu nekretnina našla ogromna količina novogradnje koja nije imala kupce.

Danas nemamo takvu situaciju. U gradu i dalje nedostaje kvalitetne novogradnje, a sve započete zgrade su većim dijelom već prodane. Iz tog razloga potražnja za takvim nekretninama će biti na sličnoj razini kao i do sada, dok će neodržavane starogradnje morati svoje kupce privući velikim popustima.

Novi svijet nekretnina

Čak 64% ispitanika misli da će cijene novogradnje biti iste ili pasti do 10% što je i prema prethodno napisanome realno za očekivati.

Što se starogradnje tiče i zgrada koje nisu armiranobetonske, samo 6% ispitanika misli da će cijene ostati iste ili pasti do 10%, dok preko 70% njih očekuje pad od 20% do čak 50%. Ovo je još jedan dokaz da kupci ne planiraju plaćati kvadrate nesigurne starogradnje preko 2000 €/m2 i da dolazi do zaokreta u razmišljanju o vrijednosti određenih nekretnina. Kao što smo pisali u našem prethodnom blogu, kupcima će glavni kriterij kupnje postati sigurnost. Uz lokaciju koja će uvijek imati svoj značaj, pitanje sigurnosti će biti postavljeno kod svakog budućeg razgledavanja nekretnina.

Prodavatelji trebaju odgovoriti sami sebi na pitanje, je li ova zgrada sigurna u slučaju još jednog potresa? Ako odgovor nije “100% je sigurna”, onda budite spremni na određeno spuštanje cijene.

Važna napomena za sve Vas koji mislite da je bolje pričekati s kupnjom.

Važna napomena za sve Vas koji mislite da je bolje pričekati s kupnjom – banke i dalje nude niske kamate koje neće dugo ostati na tim razinama što automatski uzima dio uštede koju takvi kupci očekuju.
Još jedna bitna činjenica je i da banke više ne daju kompletan iznos procjene, odnosno ako je procjenitelj stan procijenio na 100.000€, banka će Vam kreditirati oko 80% tog iznosa, ili 80.000€. Ostatak vrijednosti ćete morati sami financirati. Više o ovoj temi uskoro u novom blogu.

Zahvaljujemo se svim sudionicima ankete.