Skip links

Novo stanje na tržištu najma

Tržište najma prvo je osjetilo posljedice potresa i koronavirusa

Najam je procvjetao u zadnjih nekoliko godina zahvaljujući raznim faktorima, od gospodarskog rasta do turizma i novog trenda dnevnog najma manjih stanova.
Upravo zbog navedenog dnevnog najma bilo je gotovo nemoguće doći do dvosobnih stanova u centru, pa su mnogi otkrili svijet suterena. Svaka prostorija koja je imala barem mali prozorčić pretvorena je u sobu za iznajmljivanje.
Kupci ostalih stanova su morali platiti preko 3000€/m2, a najmoprimci cifre od 700-900€/mj za život u centru.
Visoke cijene bile su i u širem centru grada gdje je dvosobni stan bilo teško za naći ispod 400-500€/mj i mnogi najmoprimci su zaključili da se više isplati kupiti stan i plaćati ratu kredita nego najmodavcu rentu.

Na tržištu je i dalje manjak kvalitetne novogradnje

Iz Airbnb-a u dugoročni

Nakon 22.03. i potresa dolazi do velikih promjena u Zagrebu, a prve znakove pada cijena već osjeti jeftiniji sektor nekretnina, najam.
Virus je blokirao države i najveću gospodarsku štetu nanio upravo turizmu, a potres je pokazao sve slabosti starogradnje i neodržavanja. Vlasnici dotadašnjih apartmana shvatili su kako jedini prihod na koji mogu računati ove godine leži u dugoročnom najmu. Apartmani su postali opet dvosobni stanovi koji se iznajmljuju po 20-30% nižim cijenama od onih prije potresa i korone.
Broj oglasa svakodnevno raste i za očekivati je kako će cijene doći na realnije razine i postati pristupačnije najmoprimcima u svim dijelovima Zagreba.

Nova realnost – sigurnost

Najmoprimci će kao i kupci tražiti noviju gradnju te sigurnije stanove u zgradama armiranobetonske konstrukcije.
Cijene najma u takvim zgradama će se spustiti tek toliko da se vrate u normalu, do 10€/m2, dok će najmodavci u starogradnji s drvenim gredama i nosivim zidovima od cigli morati prihvatiti činjenicu da će privući nove najmoprimce jedino ako se dovoljno spuste s cijenom.
Planirate li ići u podstanare, pratite ponudu dva puta dnevno na portalima kao što su Njuškalo, Plavi Oglasnik i Index oglasnik (portal je besplatan i mnogi najmodavci tamo objavljuju svoje stanove).
Zapratite nas na našoj Facebook stranici Sky nekretnine gdje nam možete napisati svoje mišljenje o ovoj temi ili pitanja, prijedloge za sljedeći blog te saznati sve najbitnije vijesti iz svijeta nekretnina.