Skip links

Cvjetno naselje – dom najtraženijih nekretnina u gradu

Tražite li idealnu kuću s velikom parcelom i na dobroj lokaciji, onda je ovo kvart za Vas.

Cvjetno naselje zbog svog smještaja unutar Zagreba i obiteljskog ugođaja oduvijek je jedan od najtraženijih kvartova u gradu. Nudi razne vrste nekretnina, od idiličnih kuća na istočnom dijelu, do najviših stambenih nebodera u Zagrebu na južnom dijelu.

O lokaciji kvarta i raznim sadržajima te obrazovnim ustanovama koje ovaj kvart čine posebnim, možete sve i sami saznati, a u ovom blogu pisat ćemo o svemu što trebate znati prije nego se odlučite za život u Cvjetnom naselju.

U desnom dijelu satelitske snimke vidi se urbanizirano zaštićeno naselje s kućama
(Google maps) 

Upoznajte svoj novi dom.

Mnogi ne znaju za urbanistički osmišljeno obiteljsko naselje s visokokvalitetnim kućama koje su s razlogom postale najrjeđe nekretnine u Zagrebu. Pravokutnim rasporedom ulica i pravokutnim parcelama stvoreno je idealno naselje u kojem svaki vlasnik ima svojih 800 kvadrata za uživanje u privatnosti i zelenilu. 

Gradnja objekata počela je 1939. godine prema planu arhitekta Antolića i do danas su tek rijetke kuće ostale u originalnom stanju. Mnogi novi vlasnici odlučili su srušiti i graditi nove, dok su neki iskoristili priliku i legalizirali svoje loše prerade.

2004. godine Cvjetno naselje proglašeno je povijesnom cjelinom i zaštićeno kao kulturno dobro što znači da se za svaku intervenciju u prostoru treba savjetovati s nadležnim institucijama.

Neke kuće imaju i dodatne razine zaštite u svrhu očuvanja originalnog izgleda stoga planirate li kupnju određene kuće, svakako savjetujemo da prvo kontaktirate „Gradski ured za zaštitu spomenika kulture i prirode kako biste saznali kakvi radovi su dopušteni.

Također, preporuka je da kada kupite kuću, i to prije same renovacije, zamolite za pokoju besplatnu mudrost od susjeda i starosjedioca. Teško je zamisliti, ali ispod većine naselja i dalje teče Sava i njene podzemne vode što je veliki problem za one koji odluče napraviti podrum ili podzemnu garažu. Pomoću par razmijenjenih rečenica takvu informaciju ćete dobiti od prvog susjeda, besplatno, te uštedjeti vrijeme i novce.

Kako znati pravu vrijednost

Zbog vrlo rijetke prodaje na tom području, teško je saznati kolika je prava vrijednost takvih kuća pa ćemo Vam pokušati pomoći s nekoliko korisnih informacija. 

Nekolicina kuća koje su renovirane u zadnjih par godina završile su na ukupnom ulaganju od oko 550-650.000€. To znači da su kuću kupili za otprilike 350-400.000€ te dodatno uložili oko 200.000€ u kompletnu renovaciju. Ta računica vrijedi za manje kuće s jednostrešnim krovom (sa slike) kakve su originalno zamišljene kao glavni tip kuća unutar naselja. Kada se radi o kućama kvadrature od 200+ kvadrata, ta računica raste za oko 50-100.000€.

Da rezimiramo, planirate li kupnju kuće u Cvjetnom naselju, pripremite budžet od minimalno 500.000€, a ako je Vaš cilj veća kuća, tada će Vam trebati i više od 600.000€. Nakon što odredite budžet, trebate biti strpljivi i čekati kada će neka kuća doći do oglasnika. Želite li biti na listi kupaca koji će prvi saznati ako se pojavi u našoj ponudi, upišite se na A-listu.

Mi smo kao agencija dobili priliku prodavati jednu od prvo sagrađenih kuća u naselju i to prema projektu poznatog zagrebačkog arhitekta Stjepana Planića. Imajući na umu da je to nekretnina koja dođe na tržište jednom u 3-5 godina, osmislili smo plan prodaje kojim smo nakon vikenda s preko 20 potencijalnih kupaca ostvarili veću kupoprodajnu cijenu od tražene.

Kuće koje se ne boje krize

Općenito interes za kućama nakon potresa raste, a one koje se nalaze u Cvjetnom naselju definitivno zaslužuju naziv „Najrjeđa nekretnina u gradu“. Imate li sreće, možete postati vlasnikom jedne od gradskih ljepotica, ali ne očekujte da će im cijene padati zbog krize jer takve nekretnine ne gube vrijednost.