Skip links

Srednjaci, kvart za sve

Od limenki do najviših stambenih nebodera u gradu

Kvart Srednjaci pozicioniran je između svih važnijih pravaca u gradu i time je odlična lokacija za sve koji žele dobiti fleksibilnost u kretanju.

Glavna poveznica cijelog grada Zagrebačka-Slavonska avenija nalazi se sa sjeverne strane dok se Selskom može preći most i brzo biti na putu prema obali. Najveći rival Srednjacima je susjedna Knežija zbog nešto bolje povezanosti s centrom grada, no prometna rješenja unutar samog kvarta nisu najbolje riješena.

U Srednjacima možete pronaći većinom stariju gradnju iz 70ih godina, i to od limenki s 4 kata bez lifta do poznatih nebodera u ulici Braće Domany, koji su sa svoja 73 metra i 21 katom u društvu najviših nebodera Zagreba. Svaki neboder sadrži preko 300 stanova, a zanimljivo je kako su 2016. godine ustanovili da je u 4 nebodera registrirano preko 250 sjedišta firmi. Prema tom podatku ispada da su neboderi puni direktora.

Novogradnje ima jedino u gornjem dijelu naselja gdje se obiteljske kuće prenamjenjuju u manje zgrade.

Srednjaci iz zraka (credit-google maps)

Najbolji tlocrtno raspoređeni stanovi

Kad navodimo zgrade, ne smijemo preskočiti neboder s najboljim rasporedom prostorija.

4 nebodera koja se nalaze uz Horvaćansku cestu s adresom Vincenta iz Kastva 2-8 imaju, prema našem mišljenju, daleko najbolje tlocrte u kvartu. Također bitno je spomenuti i kako su 3 od 4 nebodera energetski obnovljena do B razreda čime su se troškovi grijanja poprilično umanjili.
Unutar 55 m2 projektant je složio odlične trosobne stanove, dok je iz 68 m2 uspio izvući čak četverosobni stan.

Ako uzmete u obzir da su četverosobni stanovi većinom kvadrature od preko 80 m2 dolazite do računice s velikom uštedom. Za isti broj soba morate u drugim zgradama platiti minimalno 12 m2 x iznos €/m2.

Ako uzmemo za primjer da je cijena kvadrata stana za adaptaciju 1600€
12 m2 x 1600 € = 19.200€ iznosi ušteda samo u kupnji. Kad na to dodamo da Vam za adaptaciju treba i manje ulaganja dolazimo do ukupne uštede od oko 23.000€.

Moramo naravno napomenuti da je nešto veći komfor u stanu od 80 m2, ali zbog lošeg projektiranja to je slučaj samo u rijetkim zgradama.

Zašto ga preporučamo studentima

Mnogi kupci na području Srednjaka su bili roditelji budućih studenata jer su shvatili kako kvart sadrži sve što je njihovoj djeci potrebno.
Tramvaj im je na minutu hoda i vozi u svim bitnim smjerovima, a najvažnije mjesto za sve studente, menza, im je doslovce preko ceste.

Studentski dom na Savi mnogim generacijama je bio glavno mjesto druženja i stvaranja najboljih studentskih uspomena pa je shvatljivo da svi žele živjeti u blizini.

Oko studentskog doma oduvijek su i svi dodatni sadržaji za mlade, od sportskih terena do noćnih klubova pa i oni najzahatjevniji imaju sve potrebno za pravi studentski život.

Stoga ako kupite stan u Srednjacima i u srijedu čujete zabavu u susjednom stanu, pustite ih da uživaju.