Skip links

Kako tlocrt štedi vrijeme

Saznajte kako izrada tlocrta može pomoći u prodaji Vaše nekretnine.

Zamislite da ste u poziciji kupca i preko oglasnika krenete u potragu za svojim novim domom. Otvore vam se oglasi u traženom kvartu i redom počnete klikati na sve one oglase koji su vam zanimljivi. Prolazite kroz većinom loše fotografirane stanove i shvaćate da pomoću tih fotografija malo toga možete saznati o stanju stana i onom najbitnijem, rasporedu prostorija. Nemate druge opcije nego dogovoriti razgledavanje i otići vidjeti nekretninu uživo.

Prodavatelj otvara vrata, a vi prvim korakom ulazite direktno u kuhinju! Nije vam ništa jasno. Gdje je predsoblje? Zašto je kuhinja u predsoblju? Gdje joj je prozor? Malo zastanete i shvatite da je prodavatelj odlučio napraviti još jednu spavaću sobu od kuhinje pa je kuhinju morao prebaciti u hodnik jer, zašto ne!?
U glavi ste već prekrižili ovaj stan i samo razmišljate kako ste nepotrebno izgubili svoje vrijeme, vrijeme prodavatelja, gorivo na vožnju i šansu da ste mogli u isto vrijeme gledati stan koji vam se stvarno sviđa.

Trenutni tlocrt stana od 70 m2 s jednom spavaćom sobom.

Zašto je tlocrt najvažnija slika u oglasu

Sve prethodno navedeno izbjeglo bi se da je u oglasu bio tlocrt.
Tlocrt je po nama bitniji od fotografija jer prikazuje raspored prostorija i sve što taj stan može ponuditi budućem vlasniku. Neprivlačan trosjed s fotografije lako je maknuti i kupiti novi, ali srušiti nosivi zid jer želite dnevni boravak povezan s kuhinjom, baš i nije. Takve informacije može vam dati jedino tlocrt.

Objavljivanjem tlocrta štedite vrijeme sebi i kupcima jer će oni moći unaprijed znati odgovara li im takav raspored. Na tlocrtu će kupci moći vidjeti ima li stan balkon ili nema, jesu li dvije spavaće sobe koje ste naveli u oglasu dodatno pregrađene sobice od 5 kvadrata ili u njih stane bračni krevet.

Predloženim tlocrtom prikazali smo mogućnost dobivanja druge spavaće sobe.

Kako prikazati sve što nekretnina nudi

Za početak trebate olovku, papir i metar. Stanite kod ulaznih vrata i počnite crtati zidove oko sebe. Pomicanjem kroz prostorije docrtavajte zidove i otvore. Nakon što ste na papiru nacrtali kompletan stan, uzmite metar i istim redom mjerite i zapisujte.

Ako ste zadovoljni svojim “umjetničkim djelom” sjednite za računalo i postanite arhitekt klikom na neku od poveznica na kraju teksta pomoću kojih ćete složiti svoj tlocrt.
Za cijeli proces trebat će vam oko sat vremena, a zahvaljujući tome suzit ćete broj kupaca na samo one ozbiljne i uštedjeti hrpu vremena na svim onim kjupcima kojima raspored vašeg stana ipak ne odgovara.
Ako ste dovoljno spretni i maštoviti, napravite i predloženi tlocrt koji pokazuje mogućnosti koje vaš stan nudi.

3D verzija tlocrta istog stana prema našem predloženom tlocrtu.

Kako to rade profesionalci

Mi smo za priloženi stan od 70 m2 s jednom spavaćom sobom napravili nacrt trenutnog stanja, predložili bolji raspored s dvije spavaće sobe i dodatno izradili 3D tlocrt te slike kojima prikazujemo kako taj stan može izgledati.

Na taj način kupac ispred sebe ima kompletnu priču i vidi što mu taj stan može ponuditi, a ako mu se to sviđa, tada je spreman i više platiti.
Tlocrt se isplati, doslovno!

Poveznice na stranice za izradu tlocrta

  • https://www.smartdraw.com/floor-plan/floor-plan-designer.htm
  • https://www.roomsketcher.com/floor-plans/2d-floor-plans/
  • https://floorplancreator.net/plan/demo
  • https://planner5d.com/